Dijital pazarlama yöntemleri hakkında daha önce bir konuşmaya kulak misafiri olduysanız muhtemelen SEO terimini bol bol duymuşsunuzdur ya da marka bilinirliği için SEO’nun ne kadar değerli bir unsur olduğunu biliyorsunuzdur. Gelin sizler için hazırladığımız bu yazıda SEO’nun temel taşlarına değinelim ve duyduklarınızı somut bir hale getirelim.
📌 Bu içerik sizin için çok teorik ya da çok uzunsa buradan “Bi’Kısa Bilgi Serisi – Kısaca SEO Nedir?” konumuza göz atabilirsiniz.
İçindekiler
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu), organik arama sonuçları aracılığıyla web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini arttırmayı hedefleyen bir yöntem olmakla beraber, herhangi bir kişi sektörünüzle ilgili bir arama yaptığında markanızın görünürlüğünü de arttırır. Bu görünürlük, size zaman içerisinde web sitenizin ziyaretçilerini müşterilere dönüştürmek için fırsat sunar. Ayrıca doğru yapılandırılmış SEO çalışmalarınızın yanında hızlı ara yüze sahip ve yeni trendlere uygun bir web sitesi oluşturarak ya da mevcuttaki sitenizi optimize ederek kullanıcı deneyiminizi arttırabilir böylece yeni müşterilere kapı aralayabilirsiniz.
SEO Neden Önemlidir?
Genellikle marka bilinirliğini arttırmak ve rakiplerinizden daha üst sırada yer almak için yapılan SEO’nun sunduğu bazı avantajları şu şekilde sıralanabilir:
a. Görünürlük
Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki; kullanıcılar internet ortamında bir hizmet veya ürün ararken, arama motorunun onlara gösterdiği ilk beş öneriden birini seçme eğiliminde oluyorlar. SEO, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza ve çevrimiçi olarak daha fazla görünürlük kazanmanıza olanak sağlayarak, potansiyel müşterilerin sitenizi ziyaret etme olasılığını artırır.
b. Web Trafiği
Eğer bir müşteri araştırma yaparken web siteniz ile karşılaşmadıysa SEO olarak hala bazı eksikleriniz var demektir. Doğru anahtar kelimler (keywords) ile yapılandırılmış SEO çalışması sitenizin organik arama motoru görünürlüğünü (trafiğini) artırır ve dolayısıyla sayfanızın ziyaretçi sayısı yani web trafiği de artar. Bu da satışlarınıza olumlu olarak yansır.
c. Güvenilirlik
SEO puanınız ne kadar yüksek olursa, Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında o kadar ön plana çıkarılırsınız. Artan görünürlük sayesinde arama motorlarında daha üst sıralara çıkmanın yanı sıra potansiyel müşteriler için de bir güven ortamı yaratırsınız. Kullanıcılar, arama yaptıklarında genellikle ilk birkaç sayfayı ziyaret etme eğilimindedir. Bu nedenle, görünür olmak size bunun yanında güvenilirliği de getirecektir.
d. Kullanıcı Deneyimi
İyi optimize edilmiş bir web sitesi; kullanıcının birkaç tıklama ile istediğine kolayca ulaşabildiği, kullanıcıya hangi ürün veya hizmetin sunulduğunu ve bu ürün ya da hizmetlerin nasıl elde edilebileceğini açık bir şekilde anlatıyor demektir. Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları, site derlemesini (index) kullanıcının deneyimine göre hazırlayarak, ihtiyaç duydukları bilgileri kolayca çekebilir ve ardından kullanıcılara iletebilir. Yani siteniz iyi bir deneyim sunuyor ve insanlar sitenizi zaman içerisinde tekrar ziyaret ediyorsa, bu durum arama motorları tarafından fark edilerek ödüllendirilir ve SEO puanınıza olumlu etki ederek sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlar. Kısaca, iyi bir SEO iyi bir kullanıcı deneyimiyle doğru orantılıdır.
e. Marka Tanınırlığı
SEO, markanızı tanınır hale getirmenin bir anahtarıdır. Bir arama motorunda ne kadar üst sıralarda yer alırsanız, sitenizin alacağı organik web trafiği de bir o kadar artar. İyi optimize edilmiş bir web sitesinin daha fazla müşteri kazanma ve daha fazla satış yapma olasılığı da yüksektir.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO, en basit tanımıyla web sitenizi ön plana çıkaran yöntemlerden biridir. Peki, SEO nasıl yapılır? En kısa şekliyle atılması gereken adımları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Anahtar kelime seçimi,
- İçerik hazırlama, (sayfa, blog vb.)
- Anahtar kelime yoğunluğunu analiz etme,
- Uygun meta veri kullanımlarının tercih edilmesi,
- Sayfa yüklenme hızı ve SEO analizi,
- URL yapısı oluşturma,
- Uygun görsel seçimi.
Bahsettiğimiz bu adımları analiz etmek ve devamında aksiyon alabilmek için Semrush, Ahrefs, Screaming Frog ya da arama motorlarının webmaster araçları gibi çeşitli araçlar kullanılabilir. Yukarıda sıralanan bu adımlar en temel adımlar olmakla beraber “SEO Nasıl Yapılır?” konusuna ve “SEO araçlarına” bir başka yazımızda detaylı bir şekilde birlikte bakacağız.
SEO Türleri Nelerdir?
1. Yerel SEO (Local SEO)
Yerel SEO adından da anlaşılabileceği üzere yalnızca belirli bir bölgenin konumu için hizmet sağlayan web sitelerini kapsar. Arama motorları, genellikle kullanıcıya önerilerde bulunmak için konumdan yararlanır. Örneğin yalnızca İzmir’de hizmet veren yerel bir işletmeniz varsa, arama yapan kullanıcının konumu da web sitenizin görünürlüğü ve trafik almanızda büyük bir etkendir. Birisi İzmir’deki Pastaneler ya da İzmir Oto Tamircisi gibi aramaları yaptığında eğer siz de yerel SEO’nuzda bu anahtar kelimeler üzerine çalışmalar yapıyorsanız Google sizi bu aramalarda sıralayacaktır. Ek olarak Google Business hesabınızda işletme konumunuzu açık bir şekilde yazmanız ve tüm alanları güncel tutmanız da bu noktada faydalı olacaktır.
2. Klasik SEO (Genel SEO)
Klasik SEO, web sitelerinizin genel sıralamalarını iyileştirmekle beraber yerel SEO’ya göre sitenizi daha geniş kitlelerin ziyaret etmesine olanak sağlar. Örneğin yukarıda belirttiğimiz Pastane ya da Oto Tamircisi gibi işletmeler eğer sadece İzmir’deki bölgeye hizmet vermekle kalmayıp online olarak da ürünlerini ve hizmetlerini Türkiye’nin dört bir yanına sunuyorsa bunun için yapılacak çalışma türü ise Klasik SEO (Genel SEO)’dur. Klasik SEO, yerel SEO’yu kapsar.
3. Uluslararası SEO (International SEO)
Yerel ve Klasik SEO’dan farklı olarak uluslararası SEO, bir işletmenin web sitesinin birden fazla ülkede veya dilde ön plana çıkarılmasını hedefleyen tüm SEO çalışmalarını kapsar. Diğer SEO türlerine göre daha kapsamlıdır. Uluslararası SEO çalışması yaparken sadece ürün / hizmet sunulacak bölgeye veya dile ait anahtar kelimelerini bilmek kimi zaman yeterli olmayabilir. Bu SEO çalışmasını yapabilmek için ürün ya da hizmetinizi satışa çıkaracağınız bölgenin kültürünü ve yaşayış biçimini de bilmeniz gerekebilir. Tüketici davranışlarını bilmek ve arama niyetlerini anlamak için geniş kapsamlı araştırmalar yapmanız ya da o bölgedeki bir SEO uzmanı ile çalışmanız gerekebilir.
Çalışma Türlerine Göre Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz; yerel SEO, klasik SEO ve uluslararası SEO türlerinin hepsi kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hedefiniz ister yerel SEO olsun, ister uluslararası SEO olsun tüm bu SEO çalışmaları “On-page SEO” ve “Off-page SEO kapsamına dâhildir. Şimdi gelin detaylara biraz bakalım.
1) On-page SEO Nedir?
On-page SEO (site içi SEO), bir web sitesinin arama motoru dostu olmasını sağlamak için kendi siteniz içinde yapabileceğiniz iyileştirmelerdir. On-page SEO; anahtar kelimeleri, meta etiketlerini, başlıkları, URL yapısını, görsel optimizasyonlarını, site hızını ve içerik analizlerini kapsayan çalışmaların tümüdür. Bu çalışmalar arama motoru botları ve site ziyaretçilerine iyi bir deneyim sunarak satış yapmanızı sağlamak için yapılır.
2) Off-page SEO Nedir?
Off-page SEO (site dışı SEO), backlink, farklı site ve blog sayfalarından link alma, sosyal medya çalışmaları gibi dış kaynaklardan yararlanarak web sitesinin ön plana çıkarılmasını sağlar. On-page SEO’nun aksine Off-page SEO çalışmaları; marka bilinirliğini, domain otoritesini ve sitenin güvenilirlik oranını artırmak için yapılmaktadır.
Bir Web Sitesini Sadece SEO ile Üst Sıralara Taşımak Mümkün Müdür?
Bir web sitesini arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için SEO çalışmaları oldukça faydalı bir yöntem olsa da tek başına yeterli kalmayacaktır. Sayfanızı blog yazıları, sosyal medya tasarımları ve kurumsal tasarımlarla da sürekli olarak güncel tutmanız gereklidir.
📢 Blog / içerik yazımı, sosyal medya tasarımı ve kurumsal tasarımlar sağladığımız “hizmetler.onurcangokcetin.com” sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Eğer sizler de SEO alanında kendinizi geliştirmek veya detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere… Ücretsiz bültenimize abone olmayı unutmayın.
İletişim: [email protected]
Instagram: instagram.com/onurcangokcetin2
LinkedIn: tr.linkedin.com/in/onurcangokcetin