İçeriğe geç

Backlink Nedir?

backlink nedir

Bu içeriğimizde sizlerle web sitenizin trafiğini artırmak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli SEO çalışmalarından bir tanesi olan backlink konusunu inceleyeceğiz.

Neler Öğrenceğiz?

  • Backlink Nedir?
  • Backlink Türleri – Nerelerden, Nasıl Backlink Alınır?
  • Dofollow – Nofollow Backlink Nedir?
  • Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink, web sitenizin herhangi bir sayfasına (ana sayfa, ürün ya da blog vb.) başka bir web sitesinden link çıkışı verilmesini ve bunun sonucunda web sitenizin arama motorlarındaki değerinin artmasını hedefleyen bir SEO çalışmasıdır.

Backlink Türleri – Nerelerden Backlink Alınır?

  1. Doğal Backlink: Doğal yollardan elde edilen backlink türleridir. Yani sizin herhangi bir müdahaleniz olmadan herhangi bir sitenin web sitenizin sayfalarına link vermesidir. Bu durum ayrıca site içeriklerinizin kaliteli ve benzersiz olduğunu, belirli bir kitleye hitap ettiğinin de göstergesidir. Bu backlink türü siteniz için en yararlı backlink türüdür.

Ancak her zaman sitenize doğal yollardan faydalı backlinkler gelmeyebilir. Sitenize kimi zaman zararlı ve yasal olmayan sitelerden backlink verilmiş olabilir. Böyle durumlarda ise bu bağlantılar reddetmek önemlidir.

  1. Sosyal Medya Backlink: Bu backlink türü adından da anlaşılacağı üzere sosyal medya platformları üzerinden açacağınız hesaplardan kazanabileceğiniz backlink türüdür. Günümüzde sosyal medya platformlarının kullanımının artmasıyla birlikte, sosyal medya backlinklerinin faydası göz ardı edilemez. Sosyal medyayı kullanarak sitenize yüksek oranda ziyaretçi çekebilirsiniz.

Örnek: Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr, Youtube

sosyal-medya-backlink
  1. Blog Backlink: Eğer web sitenizle alakalı güzel bir blog sayfası keşfettiyseniz hemen o siteden backlink alabilirsiniz. Bloglar belirli kitleleri hedefleyen ve içerisinde çok fazla yazılı ve görsel içerik bulunduran dolayısıyla da yüksek ziyaretçi sayılarına sahip olan sitelerdir. Buralardan ister ilgili bir görsele, tanıtım yazısına ya da metinin içerisindeki bir kelimeye link çıkışı alabilirsiniz. Eğer isterseniz kendinize bir paravan blog oluşturup, blogunuzu geliştirdikten sonra sitenize kendi paravan blogunuz üzerinden de backlink alabilirsiniz.

Örnek: Blogger, WordPress, Wix, Weebly, Medium

  1. Yorum Backlink: Bu backlink türü çokça tercih edilen ve hızlıca alınabilecek backlink türlerindendir, özellikle Domain Authority (DA) ve Page Authority (PA) oranı yüksek olan yerlerden yorum backlink almak sitenize hem trafik hem de DA – PA oranında artış sağlayacaktır. Yorum backlink almak için özellikle blog sayfalarının ya da forum sayfalarının yorum yapma kısmı kullanılır. Bu yorum kısmına web sitenizin linkini ekleyerek kolaylıkla backlink alabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yorum yaptığınız sitenin spam oranın düşük olması ve DA – PA oranın yüksek olmasıdır.
  1. Dizin Sitesi: Web sitelerini amaca veya diğer kriterlere göre kategorilerde listeleyen web sitelerinden gelen bağlantılardır. Herhangi bir dizin sitesinden backlink alırken sitenin aldığı trafik oranına bakmak önemlidir. Günümüzde birçok dizin sitesi bulunuyor ve yüksek trafik alan bir dizin sitesinden, web sitenizle ilgili bir kategori üzerinden backlink almak sitenize trafik çekmeniz için uygun seçeneklerden birisi olabilir. Yapmanız gereken tek şey bir dizin sitesi üzerinden ücretli ya da ücretsiz olarak hesap oluşturmak ve web sitenizin linkini de hesabınıza eklemektir.
  1. Forum Siteleri: Forum siteleri üzerinden web sitenize link verebilirsiniz. Kullanıcılar forum profil alanlarında veya imzalarında web sitesi adreslerini paylaşabilirler. Özellikle tanınmış ve web sitenizle ilgili olan bir forumda yer almak sitenize yüksek ziyaretçi sayısı kazandırabilir.
  1. Sponsorlu Backlink: Genellik bu backlink türü için çalışma yapılacaksa, backlink için seçilen web sitesi aylık olarak çok yüksek trafik oranına sahiptir ve sizin hedef kitlenizle yüksek oranda benzer bir kitlesi vardır. Bu çalışmalar görsel, tanıtım yazısı ya da footer backlink çalışması şeklinde olabilir. Karşınızdaki web sitesiyle yapacağınız anlaşmaya göre dofollow ya da nofollow olarak backlink çıkışı alabilirsiniz.

Dofollow – Nofollow Backlink Nedir?

backlink-dofollow-nofollow

Web sitenize backlink alırken karşımıza iki adet backlink etiketi çıkar. Bunlardan dofollow link etiketi ile nofollow link etiketidir.

Dofollow linkler, backlink koduna eklenen rel=“dofollow” komutu ile yapılır ve bu komut ile arama motorlarına dofollow link verilen sitenin Page Rate (Sayfa Puanı) değerini kullanmalarını söylenmiş olur. SEO için en etkili link türü dofollow link türüdür.

Nofollow linkeler ise takip edilmeyen rel=“nofollow” komutu ile verilen linklerdir. Sayfa puanınızın, link verdiğiniz başka bir sayfaya taşınmasını engel olur. Bu şekilde sayfa puanınızı güçlü tutarsınız. Vikipedia gibi yüksek PR siteleri, PR değerlerini korumak için site dışı bağlantılar için nofollow etiketleri kullanır.

Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink konusunu ve çeşitlerini az çok öğrenmiş olduğunuzu düşünüyorum. Gelin şimdi backlink alırken hangi noktalara dikkat etmelisiniz onlara bakalım.

  • Link aldığınız anahtar kelimeleri değiştirin, örneğin sürekli olarak “SEO nedir, SEO nasıl yapılır?” kelimelerine link almayın. Zaman zaman açık olarak direkt sayfa linkini de backlink olarak verebilirsiniz.
  • Sürekli olarak backlinklerinizi ana sayfanız üzerinde kurgulamayın. Aldığınız backlinkleri ana sayfanızdan farklı olarak içerik ya da ürün sayfanıza da yönledirebilirsiniz.
  • Backlink almaya karar verdiğiniz sitenin Domain Authority (DA) ve Page Authority (PA) oranlarını kontrol edin. Oranları düşük bir web sitesine backlink almak için vereceğiniz çabayı yüksek oranlara sahip olan web sitelerinden backlink almak için kullanabilirsiniz.

**Not: DA – PA oranlarını kontrol etmek için Semrush, Moz ve Ahrefs araçlarını kullanabilirsiniz.

  • Backlink alacağınız web sitesinin özgün ve güncel olan bir site olmasına dikkat edin. Güncel olan ve trafik alan siteler tercih etmeye özen göstermelisiniz.
  • Backlinklerinizi çeşitlendirin. Örneğin, sadece yorum backlink ya da blog tanıtımından backlinkler almayın. Yukarıda bahsettiğimiz tüm backlink türlerinde çalışmalar yapmaya özen gösterin.
  • Link çıkışı çok fazla olan kalitesiz sitelerden çok sayıda backlink almaktansa DA – PA oranı, trafiği yüksek ve güncel bir web sitesinden backlink almak çok daha kıymetlidir.

Backlink doğru yapıldığı zaman sitenize hem yüksek trafik kazandıracak ve SERP aramalarında yükseleceksiniz hem de DA – PA oranınız Google gibi arama motorlarının önünde artacaktır. Backlink yanlış yapıldığında ise sitenize faydadan çok zarar getirecek bir SEO çalışmasıdır.

Siz de SEO veya backlink çalışmalarınız için destek almak istiyorsanız bize [email protected] adresimizden yazabilirsiniz. Ayrıca SEO uyumlu yazılar ve içerikler hazırladığımız hizmetler.onurcangokcetin.com adresimizi ziyaret ederek sizler için sunmuş olduğumuz hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Sizin için seçtiğimiz diğer blog yazılarımız:

İletişim: [email protected]

Instagram: instagram.com/onurcangokcetin2

LinkedIn: tr.linkedin.com/in/onurcangokcetin

e-posta-onurcan-gokcetin

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Sitemizdeki en son güncellemelerden haberdar olmak için ücretsiz bültenimize abone olun. En önemli güncellemelere ilk siz ulaşın!

İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.

İçeriği Paylaş: